Inauguració de la restitució de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch

El PSC veta que la placa commemorativa de les columnes es dediqui als "patriotes catalans de tots els temps"
Columnes Puig i Cadafalch / Foto: directe!cat

El proper diumenge 27 de febrer del 2011 a dos quarts de dotze del migdia es farà la inauguració de la restitució de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch a la muntanya de Montjuïc, a Barcelona, que es van erigir com a monument a la nostra Nació l’any 1918.

És un acte de restitució d’un símbol nacional, i és per això que fem la crida als associats de Reagrupament a ser-hi presents.

El PSC veta que la placa commemorativa de les columnes es dediqui als "patriotes catalans de tots els temps"

Després de nombrosos retards en les obres -el procés de restitució va començar ara fa vuit anys i mig- les columnes de Puig i Cadafalch formen part del paisatge de Montjuïc des del passat 7 de desembre, dia que van retirar-se les bastides i va donar-se la construcció per finalitzada. A més, la data per la inauguració formal del monument patriòtic també s'ha endarrerit diverses vegades, i s'havia parlat de finals de desembre o del 12 de febrer abans de fixar el diumenge 27 de febrer com a data definitiva.
 
Segons que informa el directe!cat , les pressions de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals  han permès que l'Ajuntament de Barcelona traslladés la inauguració d'un dia feiner a una jornada festiva, el diumenge 27 de febrer, i s'està organitzant un programa d'actes que comptarà amb la presència de la banda municipal i amb l'actuació de colles castelleres que aixecaran construccions al voltant de les columnes. Els organitzadors de l'acte també han fet extensives les invitacions a tots els 947 municipis del Principat, en considerar que no es tracta d'un monument barceloní sinó que representa tot Catalunya.

Trencat el consens de la placa commemorativa

Durant aquest vuit anys i mig de restitució de les columnes, els impulsors del procés han treballat sempre amb el lema 'Monument nacional d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps', un frase que és vista amb bons ulls pels grups de CiU i ERC a l'Ajuntament de Barcelona, però a darrera hora el grup del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, i en concret el 4t tinent d'alcalde i responsable d'urbanisme i infraestructures, Ramon García-Bragado, ha forçat un lema alternatiu que només defensen els socialistes, 'Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya'.
 
Segons han explicat les entitats promotores a directe!cat , Bragado els ha promès que la placa ja està feta i rotulada amb el lema del consistori, però es podria 'refer'. Els responsables de la restitució es plantegen ara dues alternatives: promoure una votació al ple de l'Ajuntament per tal de decidir quin dels dos textos hauria d'anar a la placa, o bé acceptar que el lema inicial s'inclogui com un complement a la placa confeccionada per l'Ajuntament. Sigui com sigui, les reunions amb l'Ajuntament els han fet entendre que la part que no agrada als socialistes és la que fa referència als 'patriotes catalans de tots els temps', un lema que per les entitats promotores és innegociable.

12.546 lectures

Comentaris (5)

Focus
També caldria restituir el projecte original dels focus, que consistia en 9 focus, com ara, però amb els colors de la senyera.

D'això se'n va parlar el 1990, aproximadament, però es va desestimar perquè, segons l'ajuntament presidit pel catalaníssim Pasqual Maragall, "és molt problemàtic posar uns llums tant potents de colors". Sí, a mi també se m'escapa el riure.
La placa
Finalment a la placa no han posat que és un momument homenatge als patriotes catalans de tots els temps, com volia Enric Padrosa. El PSC ha censurat aquesta part seguint el seu instint catalanofòbic, però sense adonar-se'n han fet justícia, ja que realment el monument te un altre simbolisme que s'ha de respectar. En la placa només posa "Restitució, com a acte de justícia històrica, de les quatre columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya".

Queda feina pendent, com posar les victòries alades, que representen la victòria de la nació catalana i per tant la seva independència, i restituir el nom original del Poble Espanyol, que era Iberona i estava dedicat als països d'Europa i la mediterrània, etc. Suposo que tot això es difícil que ens ho deixin fer fins que no siguem independents. Sigui com sigui, avui hem fet un pas endavant.
La placa sobra.
Aquest monument no era als patriotes morts, sinó a l'esperit victoriós del pais. Hi manquen les victòries. L'Ajuntament i la Xarxa no han respectat la voluntat de l'arquitecte.
S’ha espanyolitzat i adulterat l’esperit original del complex de Montjuïc de Puig i Cadafalch
Entrevista
http://www.artneutre.net/2011/02/sha-espanyolitzat-i-adulterat-lesperit.html

Vídeo explicatiu:
http://www.vimeo.com/20051138
S’ha espanyolitzat i adulterat l’esperit original del complex de Montjuïc de Puig i Cadafalch
Entrevista:
http://www.artneutre.net/2011/02/sha-espanyolitzat-i-adulterat-lesperit.html

Vídeo explicatiu:
http://www.vimeo.com/20051138

Total 5 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament